HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapjánŐzike és cica barátsága, csodálatos világ!
Öreg néne őzikéje - Fazekas Anna meséjét adja elő Szabó Gyula
Sárgarigó (Oriolus oriolus) Golden Oriole csodálatos dala


William MacDonald: Isten csodái c. könyvéből történetekKi tanította? Isten csodái a teremtett világban


A bizonyítékok ott vannak a Teremtőre a természetben.A növények és állatok világában előforduló számtalan csoda a hatalmas Teremtőre mutat. Míg bizonyos élőlényeknek különleges képességeik vannak pl. élelemszerzésre és a ragadozók előli menekülésre, addig mások beépített tudásuk következtében olyan dolgokat cselekszenek, amelyekre senki sem tanította őket."Egy dél-amerikai vadász figyelmét egy madár szívszaggató kiáltása keltette fel. Egy mérges kígyó kúszott felfelé a fa törzsén a fészek felé. A madár egy rövid időre elrepült, aztán egy levelekkel borított ágacskával tért vissza és keresztbe fektette a fészek tetején. "A kígyó csak tekergett felfelé a fán, majd az ágon a fészekhez siklott. Felemelkedett, himbálta magát, hogy lecsapjon, aztán hirtelen hátrahajtotta a fejét, mintha halálos ütést kapott volna, visszahőkölt, megvonaglott és olyan sebesen csúszott lefelé a fán, ahogy csak tudott."
Később a vadász megtudta, hogy az ág egy olyan bokorról származott, amely halálos mérget jelent a kígyóknak. A levelek látványa és szaga meghátrálásra késztette a hüllőt.Ki látott már madarat a "törött szárny"
című színjáték előadása közben?

Amikor egy macska lelapul, és afelé a fa felé lopódzkodik, amelyen a madár fészke van fiókákkal, az anyamadár minden erővel igyekszik megmenteni a kicsiket. A földtől fél méter magasságra ereszkedik, aztán eltávolodik a fától, fel-le szökell a földön, mintha az egyik szárnya eltört volna.Egyetlen macskának sincs akkora önfegyelme, hogy ellen tudjon állni a kísértésnek, és ne vegye üldözőbe. A madár ezzel a csellel csalogatja el a fától a macskát, amelyet a láthatólag sérült kis állat belakmározásának kilátása teljesen megzavar.

Lehet-e kétségünk afelől, ki nyer?A kolibri

Tud lebegni, zuhanórepülésben lebukni, előre és hátrafelé, fölfelé és lefelé repülni, sőt, fejjel lefelé is, amikor a ragadozók elől menekül. Nem tud azonban szárnycsapások nélkül siklani. Minden madár közül a kolibri rendelkezik a másodpercenkénti leggyorsabb szárnycsapás számmal. Szíve egy perc alatt 1260-at üt. Egyetlen kolibri sem nyom többet 28 grammnál, sőt vannak 2 gramm súlyú példányok is. Agya, bár kicsi, arányában a legnagyobb a madarak között.
Költözéskor egyes kolibrik 750 km-t repülnek megállás nélkül a Mexikói-öböl fölött. 20 órán keresztül átlagosan 25 mérföldes sebességgel haladnak egy gramm zsiradék energiájával. Elképesztően takarékos üzemanyag felhasználás!


A cinke

Ezt a madarat jobban fenyegeti az éhhalál réme, mint a fagyhalál. Ha 24 órán belül nem jut táplálékhoz, elpusztul. Urunk azt mondja, hogy a mennyei Atya táplálni fogja az égi madarakat. "Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?"
(Biblia Máté 6:26, rövidítve Mt 6:26)
A cinke az ígéretnek megfelelően boldogan él, nem törődve a holnappal. Az egész madár a finom kecsesség, légies könnyedség megtestesülése.

CSODÁK A SZÁRAZFÖLDÖNAz oroszlán

Az "állatok királya" tevékenyen részt vesz kicsinyeinek felnevelésében. A nőstényoroszlánnal együtt vigyáz a kölykökre, táplálja őket, részt vesz játékaikban. Az oroszlán az egyetlen a macskafélék családjában, amely apai ösztönökről tesz tanúságot."
Az oroszlán a tigrisnél valamivel kisebb, de azért elég nagytermetű macskaféle. Testhossza 1,7 m, a nőstények ennél gyakorta kisebbek, farokhossza 90-100 cm, testtömege pedig mintegy 180-200 kg. Testének alapszíne sárgásbarna, de a fiatal állatokon halvány foltok figyelhetők meg, amelyek látványos módon néha felnőttkorban is megmaradnak. A hímek sörényt viselnek, amelynek színe és mérete területenként és egyedenként is nagyon eltérő lehet. Néha akadnak gyér sörényű, sőt csaknem teljesen sörénytelen hímek is, de akadnak dús, bozontos sörényű egyedek is. A sörény színe sárgásbarna, vagy akár sötétbarna, fekete is lehet.


KILIMANDZSÁRÓ

A zsiráf

"A kölyökzsiráfot "bölcsödébe" küldik, amelyre az egész csorda gondosan vigyáz, bár minden egyes kölyköt egy-egy "dadus" gondjaira bíznak." Neve a francia giraffe szóból származik. Nyaka igen hosszú. Első lábai hosszúak, hátulsó lábai rövidebbek és ennek következtében háta hátrafelé lejtős. Feje kicsi, két homlokcsapja szőrös bőrrel fedett. Színe sárgás- fehér, szabálytalanul elszórt leggyakrabban barna foltokkal tarkázott, hasa és lábainak belső oldala azonban egyszínű. Nyakán felálló, barnán sávolyozott sörény emelkedik; farkpamata sötét fekete. A nőstény valamivel kisebb a hímnél. Törzse 2,25 m hosszú, teste fejénél 5-6 m magas. Testsúlya kb. 500 kg. Közép- és Dél-Afrikában tenyészik. Kis csapatokban él és fűvel meg falombbal táplálkozik, különösen a mimózák lombjaival.


A zerge

A zergék húsz, harminc, néha száz egyedet számláló csordában élnek. Minden csordát egy tapasztalt nőstény vezet. Színe nyáron fölül vörös-barna feketés-barna hátcsíkkal, alul világos vörös-sárga. Télen háta sötét-barna vagy fekete-barna, hasa fehér s szemeitől orra felé feketés csík vonul végig. Testhossza 1 m, farkhossza 8 cm, vállmagassága 75 cm. Európa legmagasabb hegyeit lakja az örök hó határáig. Félénk, gyorslábú állat s bámulatosakat tud ugrani.

GEKKO

A gekkok tapadós ujja egyedülálló jelenség az állatvilágban.
Titkukat éppen napjainkban fedezték fel.


A gekko gyík titka

Ez a kis gyík sima falakon és mennyezeteken tud mászni és mégsem esik le. A tudósok értetlenül álltak e rejtély előtt, ezért a gyíkot optikai mikroszkóppal tanulmányozták. Számos vonalat vettek észre lábbujjain, de az még nem oldotta meg a problémát. A pásztázó mikroszkóp feltalálása után azzal vizsgálták meg a gyíkot. Kiderült, hogy ezek a vonalak, vagy redők, több millió rövid szálat tartalmaznak egy-egy tapadókoronggal a végén! Körülbelül 500 millió tapadókorong van a gekko lábujjain. Ez gondot is okozhatna, mivel a gekko mindenhez hozzáragadna és nem tudna elmozdulni. De a Teremtő gondoskodott erről is: ennek a gyíknak a lábujjai felfele görbülnek, és így fokozatosan le tudja azokat választani a felületről.Az elefánt

A hatalmas termetű elefánt valamikor egész Afrikát benépesítette. A kifejlett hím testhossza nyolc méter. Ebből 2,7 m az ormány, 1,3 m a farok. Vállmagassága négy méter, testsúlya hat tonna. Hosszú ormányuk van, ez az orr külső húsos részéből és a felső ajakból alakult. Izmos, rendkívül mozgékony fogószerv, a végén egy ujjszerű nyúlvány vagy pedig két ajak van. Bőrük nagyon vastag, majdnem teljesen csupasz. Lábaik oszlopszerűek. 5-5 ujjuk van, amelyek kis patákat viselnek. Fülkagylójuk igen nagy. Koponyájuk nagy, mert a falcsontokban és a homlokcsontokban hatalmas légüregek helyezkednek el. Felső metszőfogaik hatalmas agyarrá nőttek. Csapatosan járó, növényevő állatok. Igen hosszú életűek. Agyarukért ("elefántcsont") vadásszák őket. Számuk nagyon megfogyott, védendők. Csak három fajuk él. Az indiai elefánt, az afrikai elefánt és az erdei elefánt Afrikában honos. Ezek is szelídíthetők.A majom

Dél-Amerika trópusi esőerdőiben az egyik legismertebb a dél-amerikai majom. Élénk természete miatt a mókusmajom elnevezés jobban illik. Testtömege: 0,5 -1,1 kg. Testhossza: 27-32 cm. A farok 40 cm hosszú. Többnyire az esőerdők középső lombkoronaszintjén tartózkodik, de időnként lemerészkedik a talajszintre is. A napot gyümölcsevéssel kezdik, majd rátérnek a rovarokra, pókokra és kisebb gerincesekre. Sok természetes ellenségük van, macskafélék, óriáskígyók vadásznak rájuk, ezért akár 300 fős csapatokba is tömörülnek, amelyek magvát az egymással rokon nőstények alkotják. A csapaton belül több alcsoport is kialakul nem és kor szerint. Gyakoriak a csak hímekből álló csoportok, ahol a nőstényekhez hasonlóan szigorú hierarchia van. A megszülető utód nevelésében az apa nem vesz részt, a rokon nőstények azonban besegítenek egymásnak.

TIGRISEK TERÉZANYUKÁJAAnjana, a két éves csimpánz kislány a pótanyja a képeken látható két kis fehér tigrisnek, akiket a hurrikántól depressziós anyjuktól el kellett választani, mert veszélyben volt az életük egy dél-karolinai tigrismenhelyen. Anjana fiatal kora ellenére már több kis oroszlán és gepárd kölyök felnevelésével büszkélkedhet. Nemcsak játszik a kicsikkel és dédelgeti, hanem cumisüvegből eteti is őket. Láthatóan elégedett a munkájával.

Vörös pandaA vörös pandák az erősen veszélyeztetett óriás pandák távoli rokonai. Délkelet- Ázsia hegyvidéki, 1800 - 4000 m magasságon fekvő erdeiben él. Éjszakai állat, a nappalt fákon, jellegzetesen összegömbölyödve, pihenve tölti. Bár nagyon jó famászók, táplálékukat leginkább a talajszinten keresik. Párban vagy kisebb családokban élnek. A kölykök anyjukat csak egy éves korukban hagyják el. Ha az állatkertekben több nőstényt tartanak együtt, azok között sok lesz a surlódás, inkább egy hím és egy nőstény együtt tartása javasolható, azzal, hogy biztosítani kell számukra is az elkülönülés lehetőségét. Kedvelt állatkerti állatok, elsősorban viszonylag egyszerű tartásuk és szelídségük miatt. Veszély esetén sem védekeznek, szelídek és csendesek maradnak.
A pandák Kína hegyoldalain élnek. 2004-ben mindössze 1600 példány. A fajt a kipusztulás fenyegette a vadászat és az erdők írtása miatt, de a kínai kormány szigorú intézkedésének köszönhetően számuk mára /2008/ megduplázódott.Hány km/óra sebességgel repül átlagosan a kolibri?
Adatok:     út = 750 km      idő = 20 h


Jó számolást kívánok!"William MacDonald: Isten csodái" könyv kapható az
Evangéliumi Kiadó és Iratmissziónál
H-1066 Budapest, Ó utca 16.
http://www.evangeliumikiado.hu


A teremtő és megtartó Isten
"Áldjad, lelkem, az Urat!
Uram, Istenem, igen nagy vagy, fenségbe és méltóságba öltöztél,
világosságot vettél magadra, mint köpenyt.
Te fakasztasz forrásokat a völgyekben,
hogy folydogáljanak a hegyek között.
Megitatnak minden mezei vadat, a vadszamarak csillapíthatják szomjukat.
Fölöttük laknak az égi madarak, sűrű lombok között énekelnek.
Megöntözöd onnan fentről a hegyeket,
alkotásaid gyümölcsével jól tartod a földet."
(104. zsoltár 1; 10-13 versek)CIRBOLYAFENYŐ - KŐVÉ VÁLT FENYŐ
ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

MAKAI ROZÁLIA: DROG, ALKOHOL, NIKOTINVAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKZimányi József prédikációi
Mátrainé F. Irma írásai Gazdag István tanításai

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!

22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza!
Vissza a menüre!