HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapján
OLIVÉR TANÚSÁGTÉTELE
a Drogrehabilitációs Otthonban

Elhangzott 2006. 01. 01-én
a Református Egyház Ráckeresztúri KIMM
Drogrehabilitációs Otthonban tartott istentiszteleten.

Igét hirdetett Victorné Erdős Eszter.


        Olivér vagyok. 32 éves. 10 évvel ezelőtt kezdtem el anyagozni, drogozni. Az utolsó 5 évemben próbálok megszabadulni ettől a szenvedélyemtől. Ez most a második terápiám. 20 évig laktam egy lakótelepen, a város szélén, ahol azt láttam, hogy a többiek nem dolgoznak, lopnak, csalnak, hazudnak. Könnyen élnek. Nekem nagyon tetszett ez. Nagyon szegény családból származom, és nagyon hiányoltam mindazokat a ruhadarabokat, játékokat, stbiket, amiket a többiek megszereztek. Nagyon vágytam ezekre. Elég fiatalon összetűzésbe kerültem a törvénnyel. 16 éves voltam, amikor először börtönbe kerültem. Ott, ahogy mondani szokták kiokosodtam. Amint kikerültem, utána a bűnöző életmódot választottam. Még jól is éreztem magam benne. Azt gondoltam, hogy nagy ember vagyok. Felnéznek rám. Stb. Először a börtönben vettem részt istentiszteleten, amire csak annyit mondtam lezser hanyagsággal: "Na hagyjuk már ezt! Miről beszélnek ezek? Kik ők? Dehát mit akarnak? Szent fazekak. Stb."

        Az első leállásom alkalmával, amikor tényleg komolyan gondoltam, nem volt hol laknom. Vidéken álltam le 3 hétig, minden segítség nélkül. Amikor visszajöttem Budapestre, akkor egy hajléktalan szállóra kerültem, amit a baptisták működtetnek. Azt gondoltam, hogy már itt Jézus a kegyeibe fogadott, és irányította az életemet. Ott sem éltem a lehetőséggel. Aztán most, mikor 4 hónappal ezelőtt megpróbáltam megint, akkor érdekes módon a kórházban az összes szobatársam közül már mindegyiknek köze volt Jézushoz. Egy olyan emberrel találkoztam bent, aki alkoholista, és akivel egy házban laktam 20 évvel ezelőtt. Annyit mondott nekem: "Olivér, te meg fogsz térni." Akkor azt gondoltam, hogy milyen igaza van. Már hallgatnom kellett volna arra a gyerekre a házban, aki 10 évvel ezelőtt állt le, amikor én kezdtem. Azt mondta nekem a lépcsőn fölfelé menetben:"Olivér le kellene állnod,
s az csak Istennel lehetséges."

Akkor nagyon elküldtem, tehát elutasítottam.


        Voltam tiszta nagyon sokat, kétszer is másfél évet, az elmúlt 5 év alatt. A technikai dolgok mind mentek. Volt munkahelyem, barátnőm, pénzem is volt. Nem sok, de megéltem belőle. A lelkület nagyon hiányzott hozzá. S most, amikor idekerültem úgy éreztem, hogy Jézus vezérelt ide. S nagyon örülök neki, hogy itt lehettem. Először nem akartam ide jönni. Aztán úgy gondolom, hoghy Jézus úgy intézte, hogy idekerüljek. Tényleg örülök, hogy itt vagyok. Van egy jelmondatom, amit itt hallottam: Mit tenne Jézus? Amikor bármilyen konfliktusom van, vagy valamit meg akarok tenni, ez mindig automatikusan beugrik nekem, és én egyből választ kapok rá. Úgy érzem, nem is kell kérnem, kapok mindent, csak a szívemet kellett kinyitni. Most úgy érzem, hogy van remény, mert az előző terápiám után elvesztettem a reményt. Azt hittem, hogy nem fog sikerülni már soha többet.

Eszter: Megkérlek Laci, hogy mindannyiunk nevében imádkozzál!

Laci: "Mennyei Atyánk! Dicsérünk Téged, hogy nevünkön szólítottál, és a legsötétebb helyről szakítottál ki minket. Köszönjük, hogy életünket figyelemmel kísérted. Mindig elkaptál és felemeltél, ha elestünk. Bocsáss meg Uram, hogy gyakran nem tudjuk, mit keresünk igazán! Csak azt tudjuk, hogy nehezen vagyunk már vigasztalhatók. Köszönjük Neked, hogy Tenálad megújulást s örömet találhatunk, és minden gondunkkal jöhetünk Hozzád. Köszönjük, hogy kétségbeeséssel teli szívünket reménnyel töltöd meg. Feledteted velünk a szenvedést. Imádkozunk azért, hogy a mai nap is hallgass meg minket. Taníts hinni Benned, hiszen Tudod, hogy csak Te vagy már számunkra! Kérünk, add Uram, hogy Veled lehessünk közösségben, és hogy átérezhessük minden nap a közelséged. És a Te tanításod szerint így is imádkozunk: Mi Atyánk... Ámen."

Eszter: Szeretnék néhány gondolatot elmondani arról, hogy mit is gondolunk, miért is vagyunk itt azokkal a srácokkal, akik tényleg a halál árnyékában éltek, és onnan menekültek ide, akik a sötétségben éltek. Mit gondolunk az ő életükről, és mit gondolunk az ő új életükről?Négy dolgot szeretnék elmondani azzal kapcsolatban,
hogyan próbálunk nekik segíteni itt
a ráckeresztúri drogterápiás otthonban.

1. Az első Isten szabadító evangéliuma által. Gondoljunk bele abba, hogy emberileg, ha valaki egy olyan élet után, amiről Olivér is beszélt a bizonyságtételében, egy hátrányos helyzetből, testi, lelki szegénységből, bűnöző környezetből, esetleg pszichés sérülésekkel, vagy mentális sérülésekkel megérkezik valaki, van-e lehetőség emberileg nézve segíteni. Sokszor a legbrilliánsabb pszichológusok vagy szociológusok is tehetetlenül tárják szét a kezüket. Tehát mi úgy gondoljuk, hogy sokszor emberileg nincs lehetőség, de Istennél még mindig. Így járunk mi dolgozni napról napra, hogy ami emberileg lehetetlen azt tudomásul vesszük, de azért várunk a csodára az életetekben. Istennél még az is lehetséges.

2. A másik dolog, ami nekünk fontos itt a misszióban a szakmai ismeretek és tapasztalatok egésze. Hiszen itt nemcsak istentiszteleteket tartunk, hanem egy addiktológiai terápiás munkát végzünk. Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, ha valakinek pl. vakbélgyulladása van, akkor bármennyire is jó keresztyén, azért mégis inkább egy sebészt kér fel a műtétre, mint az imaközösségének az egyik tagját, vagy egy jó prédikátor lelkészt. Tehát a szellemi ismeretek és a tapasztalatok egésze is kell ehhez a munkához. A tapasztalatokat kiemelném, hogy azért mert valami egy szakkönyvben le van írva, még érdemes azt átfuttatni a saját józan, paraszti eszünkön, a tapasztalatunkon.

3. A harmadik dolog, amit el szeretnék mondani az emberiesség és a szeretet kötelező parancsa egységében látjuk és kívánjuk végezni ezt a szolgálatot. Itt arra gondolok, hogy a szakmaiság, a tudás, az addiktológiai ismereteink azok a téglák az épületünkben, a házunkban, amit építünk, de a habarcs a szeretet és a tisztelet. Tudjuk, hogy hiába rakunk egymásra nagyon sok jó minőségű téglát, ha nincs közte habarcs, az összeomlik. Nem lesz belőle ház. Én nagyon örülök annak, hogy a pszichológiában is rehabilitálták a szeretet szót. Lekerült a tiltott listáról, amin rajta volt. Ma már tudják, hogy a pszichoterápiás kapcsolatban nem lehet eredményt elérni, ha a terapeuta és a kliens között nincs szeretetkapcsolat. Mondhatnám azt is, hogy Ráckeresztúron a drogterápiás otthon legnagyobb értéke talán ez, hogy szeretjük, valóban szeretjük azokat, akikért itt vagyunk. Nem állítom, hogy a stáb nálunk tökéletes volna, pláne én magam aztán pláne nem vagyok tökéletes, de hogy szeretjük a srácokat, szeretjük azokat, akiknek bizonyságot teszünk, ebben egészen biztos vagyok.

4. És végül negyedik lába a terápiának az, hogy egy terápiás közösség keretein belül végezzük ezt. Ez azt jelenti, hogy nem egyéni terápiás kapcsolatban csupán, bár egyéni esetkezelést is végzünk, hanem azt jelenti, hogy itt egy mini társadalmat valósítunk meg. A mini társadalomnak a történései, a frusztrációi, konfliktusai, nehézségei és örömei adják azt a pszichológiai térképet, amin a terápia folyik.

Énekeljünk!Mindörökké hű az Úr, Mindörökké hű az Úr,
Mindig áldom és az Ő nevét, Mindörökké hű az Úr.

Minden jóval áld az Úr, Minden jóval áld az Úr,
Mindig áldom én az Ő nevét, Minden jóval áld az Úr.

Kísértésben óv az Úr, Kísértésben óv az Úr,
Mindig áldom én az Ő nevét, Kísértésben óv az Úr.

Lelkével betölt az Úr, Lelkével betölt az Úr,
Mindig áldom én az Ő nevét, Lelkével betölt az Úr.

Nemcsak 2006-ban, hanem a ti teljes életekben
is mindörökké hű az ÚR.
Ámen.Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió
KIMM Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon
http://www.kimm.hu


Victorné Erdős Eszter igeszolgálata
a Drogrehabilitációs Otthonban
Szabadulások hiteles története
REHABILITÁCIÓS OTTHONOK
Jézus Krisztus a Szabadító, Gyógyító, Megváltó.

Szeretnéd életed vezetését átadni Jézus Krisztusnak?
Akár most itt is megteheted.
ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!

22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza az oldal elejére!
Vissza a menüre!